Το διαβάσαμε στο godisadj.gr

Κάθε DJ που αντιμετωπίζει σοβαρά τη δουλειά του, σίγουρα προβληματίζεται βλέποντας τα χρόνια να περνούν. Αναρωτιέται για πόσα χρόνια ακόμα θα μπορεί να ασκεί με επιτυχία το επάγγελμα που αγαπά και ψάχνει για τη στιγμή που θα πρέπει να κρεμάσει τα ακουστικά του πριν ο ίδιος ο χώρος του DJing τον αποβάλει, προετοιμάζοντας παράλληλα το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το επάγγελμα του DJ είναι άμεσα συνυφασμένο με την ηλικία αυτού που το ασκεί. Ναι μεν όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται η εμπειρία, αλλά παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος ο DJ να μείνει πίσω σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα οι νεότεροι σε ηλικία να προτιμηθούν.

Επομένως τι πρέπει να κάνει ο DJ ώστε να μπορέσει να έχει τη διάρκεια που επιθυμεί στο χρόνο; Γιατί σίγουρα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πασίγνωστων DJs άνω των 40, που όχι μόνο είναι ανταγωνιστικοί, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι την επιτυχημένη καριέρα τους. Ο George Siras παραμένει ο θεός της house μουσικής, o Sparky T συνεχίζει να είναι τεχνικά σε άλλο επίπεδο, ο DJ Pete παραμένει ακλόνητος resident του Super Paradise Mykonos σχεδόν 20 χρόνια, ο DJ Pantelis παρουσιάζει όλο και πιο συγκλονιστικές παραγωγές που του χαρίζουν συνεχώς gigs, o David Morales στα 54 του βάζει κάτω πιτσιρικάδες με τις παραγωγές αλλά και τη σωματάρα του και ο Carl Cox παραμένει ενεργός και δημιουργικός στα 53 του, μεγαλώνοντας διαρκώς το μύθο αλλά και τις καταθέσεις του. Και φυσικά τα λόγια είναι περιττά για την πορεία και τις επιτυχίες των πασίγνωστων “κυρίων” στις φωτογραφίες.

dj-old-3

(David Guetta, 47 ετών)

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κάθε επαγγελματίας DJ πρέπει να παραμερίσει τον εγωισμό του και να δεχτεί ότι ακόμα και αν κάποια περίοδος της καρίερας του ήταν απολύτως πετυχημένη, αυτό δεν του εξασφαλίζει αυτόματα και την επιτυχία στις επόμενες δεκαετίες. Γιατί; Γιατί πολύ απλά η ίδια η μουσική, η τεχνολογία, το clubbing καθώς και οι ανάγκες της αγοράς εξελίσσονται, και μόνο όποιος εξελίσσεται παράλληλα με αυτά έχει μέλλον στο χώρο μας. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙZΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, ΜΕ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ DJs Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της επιτυχίας των ονομάτων που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.

Όσοι νεότεροι σε ηλικία DJs αντιμετωπίζουν σοβαρά τη δουλειά τους, έχουν ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μεγαλύτερους: Νεανική ενέργεια και όρεξη την ώρα που παίζουν, σύγχρονο style στην εμφάνιση, ευρεία γνώση των επίκαιρων μουσικών αλλά και των τελευταίων τεχνολογίων, γι’αυτό άλλωστε οι παραγωγές και τα DJ sets τους χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα. Έτσι μπορούν να “επικοινωνούν” καλύτερα με τους συνομήλικους τους clubbers, κάτι όμως που δεν είναι απαράβατος κανόνας. Γιατί πολύ απλά είναι στο χέρι και του μεγαλύτερου σε ηλικία DJ, να εξελίσσεται συνεχώς και μουσικά και τεχνολογικά (κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στις παραγωγές του και στα DJ sets του), προσέχοντας παράλληλα το σώμα και την υγεία του για να μην χάσει από βιολογικής άποψης την απαιτούμενη ενέργεια. Έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι ανεβαίνοντας στα decks, θα πρέπει να παρουσιάζει ένα προσεγμένο και σύγχρονο αποτέλεσμα (και από μουσικής και από εμφανισιακής άποψης), ώστε να μπορέσει να “μιλήσει” και στις μικρότερες ηλικίες.

dj-old-2

(Tiesto, 46 ετών)

Φυσικά αν θέλουμε να καλύψουμε το θέμα ολοκληρωμένα, οφείλουμε να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις των μεγαλυτέρων σε ηλικία DJs που απευθύνονται συνειδητά σε συνομήλικο τους κοινό, παίζοντας μουσικές προηγούμενων δεκαετιών, περιπτωση που δεν απαιτεί ουδεμία εξέλιξη αλλά αντιθέτως διατήρηση της ρετρό ατμόσφαιρας συνολικά. Όπως και αυτούς που απευθύνονται στη μερίδα του νεανικού κοινού που ακούει σαφώς ποιοτικότερες μουσικές, και καινούργιες αλλά και παλιές π.χ. underground house, rock, (nu)disco, (neo)soul, electronica. Σε αυτή την περίπτωση η μουσική παιδεία και η εμπειρία ενός μεγαλύτερου σε ηλικία DJ είναι ίσως τα μόνα σημαντικά.

Σε γενικές γραμμές ο DJ έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος το όριο ηλίκιας, αρκεί να έχει ανοιχτά μάτια, αυτογνωσία και διάθεση να κάνει τη δουλειά που απαιτείται ώστε να εξελίσσεται συνεχώς σε όλους τους τομείς που αφορούν τη δουλειά του. Αν λείπουν αυτά, δυστυχώς είναι θέμα χρόνου ο DJ να αντιμετωπίσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα εξ’αιτίας των χρόνων που περνάνε. Όπως ακριβώς και σε μια μεγάλη ερωτική σχέση, που ο ενθουσιασμός και η φλόγα σβήνουν αν δεν υπάρχει συνεχής προσπάθεια και ανανέωση.

dj-old-1

(Giorgio Moroder, 75 ετών)

Απάντηση