Το Shazam, το πρόγραμμα για υπολογιστές και smartphones, που «ακούει» ένα τραγούδι και σε δευτερόλεπτα σου λέει πιο είναι, βρίσκεται στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία τα τελευταία 15 χρόνια. Φυσικά όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, ειδικότερα στα smartphones, θα γίνεται και το Shazam πιο «έξυπνο» και γρήγορο.

Το Shazam έχει στην database του εκατομμύρια τραγούδια. Μάλιστα, το 2013, έκανε συμφωνία με το Beatport και ενσωμάτωσε όλη την μουσική του βιβλιοθήκη. Έτσι, αν βρεθείτε σε ένα club και σας αρέσει το remix που παίζει ο dj, έχετε πολλές πιθανότητες να το βρείτε με το Shazam, ακόμα και αν ο dj «πειράξει» το τραγούδι, αλλάζοντας τα bpm.

Στο τεχνολογικό συνέδριο Strata+Hadoop που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, η ομάδα του Shazam έκανε μία μοναδική παρουσίαση των δεδομένων που μαζεύει το Shazam καθημερινά από τους εκατομμύρια χρήστες του και πως αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν στην μουσική βιομηχανία.

Έτσι το Shazam, μπορεί (με πολύ μεγάλες πιθανότητες) να προβλέψει το επόμενο μεγάλο hit, πριν αυτό ξεκινήσει να παίζει μαζικά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Rather Be των Clean Bandit.

shazam-3

Επίσης, το Shazam μπορεί να καταλάβει πιο μέρος από ένα τραγούδι είναι αυτό που είναι το πιο ενδιαφέρον (αρχή, ρεφρέν, κουπλέ). Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Monster της Nicki Minaj στο γράφημα. Αύτο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των djs-παραγωγών, αφού θα ξέρουν πιο μέρος του τραγουδιού αξίζει να κάνουν remix για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

shazam-2

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παρουσίασης, είναι ο αντίκτυπος στα charts του Shazam όταν ένα τραγούδι παίζεται συχνά από τους djs ανά τον κόσμο. Στο παρακάτω γράφημα, βλέπουμε τον Tchami και πόσο συχνά τον «ανακαλύπτουν» οι χρήστες του Shazam την Παρασκευή και το Σάββατο, ημέρες που βγαίνουν πιο συχνά στα clubs.

shazam-4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση στο παρακάτω video:

One Reply to “Πως το Shazam προβλέπει τα τραγούδια που θα γίνουν παγκόσμιες επιτυχίες (Video)”

Comments are closed.